Håbets Allé fejrer 100 år

Et af Brønshøjs ældste villakvarterer rummer en rig historie med bl.a. Busters Verden og Astrid Lindgren

Håbets Allé fejrer denne sommer 100 år. Begivenheden fejres ved en stor vejfest lørdag den 9. august, med bl.a. dukketeater og irsk folkemusik. Og tryllecirkus hører sig naturligvis til på en allé, hvor Buster Oregon Mortensen, kendt fra Bjarne Reuters "Busters Verden", har boet og udfoldet sine tryllenumre.

Men Buster er ikke alene om at gøre Håbets Allé ære. Pippi Langstrømpes mor, den verdensberømte svenske børnebogsforfatter Astrid Lindgren har faktisk også boet på alleen. Det var i 1920erne, og under omstændigheder, som den dengang kun 17 årige Astrid Ericson betragtede som strengt private.
Den særegne historie dukkede op i forbindelse med indsamling af billeder og historier fra alleens 100 år. Beboerne i Villa Stevns kunne da berette om, at Astrid Lindgren så sent som i oktober 1996, kort før sin 90 års fødselsdag, uanmeldt var kommet på besøg sammen med sin personlige sekretær.
Baggrunden for Astrid Lindgrens tilknytning til alleen går tilbage til 1926, hvor hun fandt en plejemor til sin søn Lars, der var født uden for ægteskab. Plejemoderen Marie Stevens boede i Villa Stevns på Håbets Allé, og hun passede Astrid Lindgrens søn i årene fra 1926 til 1929, mens moderen arbejdede i Stockholm. Men ofte kom hun på besøg på Håbets Allé og boede her også en kort periode før hun fødte sin søn på fødselsstiftelsen ved Rigshospitalet.

Driftige mestre
Håbets Allé (H A.)hører til det ældste eksisterende villabyggeri i Brønshøj. Ifølge museumsleder Lars Cramer-Petersen var det driftige håndværksmestre fra Nørrebro, der var blandt de første, der byggede hus på Håbets Allé omkring 1900-tallet. Ofte tog de deres værksteder med sig, som de så indrettede i baggårde. Det var ikke mindst tilfældet på parcellerne, der ligger nærmest Frederikssundsvej.
- Håndværksmestrene havde erkendt, at det var i Brønshøj, at tingene skete. Landsbyen var netop blevet indlemmet i Københavns Kommune (1901). Det åbnede op for udstykninger af nye grunde til parcelhusbyggeri . Og det skabte naturligvis stor efterspørgsel efter håndværkere.

Det fortæller Lars Cramer-Mikkelsen i en artikel, der offentliggøres på Vejlaugets nye hjemmeside i anledning af 100 års jubilæet.
I samme artikel oplyser museumslederen, at Håbets Allé oprindeligt lå på en mark, som tilhørte gården Julianehøj, der hvor Brønshøj Bibliotek og SuperBrugsen i dag ligger. Omkring århundredeskiftet udstykkede gården denne store mark i mange parceller. Det skete i samme periode som Julianehøj blev opkøbt af en restauratør, der forvandlede gården til forlystelsesstedet Brønshøj Tivoli.
Gennem årene har Håbets Allé været hjemsted for bl.a. Bella Centralen (senere KTAS), Brønshøj Brugsforening, Brønshøj Husum Avis samt en filial af Bellahøj Skole.

Læs også om...

Håbets Alle - 100 år

Håbets Allé fejrer 100 år Et af Brønshøjs ældste villakvarterer rummer en rig historie med bl.a. Busters Verden og Astrid Lindgren Håbets Allé fejrer denne sommer 100 år. Begivenheden fejre [ ... ]

Læs mere...
Håbets Allé 56: En syngende og talende Ford.

  En syngende og talende Ford (Håbets Allé 56).   Tidsskriftet Nordisk Motor Industri bragte i et nummer i begyndelsen af 1920’erne denne artikel om opfinder og vindskærmefabrikant  [ ... ]

Læs mere...
Håbets Allé 23c,3.th. Fodboldspilleren Ole Madsen...

Indtil sin død i marts 2006 boede den berømte fodboldspiller Ole Madsen på Håbets Allé 23C,3.th. Ole Eduard Fischer Madsen – kendt som Ole Madsen – (21. december 1934 - 25. marts 2006) var e [ ... ]

Læs mere...
Håbets Allé 37, 39, 41 og 44. Sognekongen og Snork...

I gamle dage havde Håbets Allé sin egen ukronede sognekonge. Han hed Lauritz Hansen og var snedkermester og i mange år formand for Brønshøj Grundejerforening.

Læs mere...
Andre artikler