En blandet landhandel

Af Søren Peder Sørensen

Håbets Allé var fra de første år en blandet landhandel af villaer, erhvervsvirksomheder og forretninger. Stort set ethvert håndværk var repræsenteret ved en mester. Når en snedker havde brug for en murer, var han lige ved hånden, og omvendt.

Af en oversigt fra 1919, det såkaldte husregister, fremgår det, at håndværksfagene var rigt repræsenteret, og blandt dem var snedkerfaget det største.
Der boede en halvsnes snedkere, heraf mindst to mestre, samt et par tømrere. Foruden snedkere og tømrere var der to murere, to smedemestre, en glarmester og to skomagermestre, en stukkatør, en sadelmager, en skræddermester og to cyklereparatører.
Foruden håndværkerfirmaerne lå der i 1919 to fabrikker, en etuifabrik (H.A. nr. 32) og en stukkatørfabrik (H.A. nr. 12).
Mange butikker prægede gadebilledet. I 1919 lå der alene på Håbets Allé fem butikker, en trikotagehandler og en viktualiehandel på Håbets Allé nr. 1, en detailhandel på Håbets Allé 56, en købmand på Håbets Allé 55 samt Brønshøj Brugsforening på H.A. nr.12. Foruden et par butikker på Karlstads Allé.

Ifølge Gunnar Hansen, der i mange år boede på Håbets Allé nr. 57 kunne man i den lille butik på Karlstads Allé blot købe småting som salt og tændstikker.
- Man kan i dag undre sig over, hvad vi skulle med alle disse butikker. Men det var noget, som beskæftigede de hjemmegående husmødre, mens deres mænd var på arbejde. Butikken kunne holde husmoderen beskæftiget, og samtidig havde nabokonerne mulighed for at mødes og udveksle sladder, fortalte Gunnar Hansen i et interview fra september 1998.
At dømme ud fra folks professioner var det langt fra en homogen gruppe, der boede på Håbets Allé i 1919. Foruden de mange håndværksmestre og handelsdrivende var der et par skolelærere, en cand. phil., en pantelåner, en brandkusk, en jernhandler og en instrumentsliber.

Læs også om...

Hvem har boet i dit hus?

Hvem boede på Håbets Allé? Kilde: Københavns Boligregister 1919/1929. Målebrevsprotokol, Stadskonduktørembedet Ottiliavej.
Håbets Allé nr. 1
Byggesag 1903
Husregister 1919:
Trikotagehandler Ell [ ... ]

Læs mere...
Håbets Alle - 100 år

Håbets Allé fejrer 100 år Et af Brønshøjs ældste villakvarterer rummer en rig historie med bl.a. Busters Verden og Astrid Lindgren Håbets Allé fejrer denne sommer 100 år. Begivenheden fejre [ ... ]

Læs mere...
Håbets Alle 36. Lasses æbletræ og Astrid Lindgren....

Med et uanmeldt besøg i oktober 1996 var det Astrid Lindgren selv, der røbede sin private tilknytning til Håbets Allé i årene fra 1926 til 1929 Af Søren P. Sørensen En lørdag i oktober 1996  [ ... ]

Læs mere...
Håbets Allé 3. Brønshøjs første posthus

Brønshøjs første posthus blev oprettet den 1. juni 1908 i lejede lokaler i den nyopførte ejendom i Håbets Allé nr. 3.
Før den tid havde der været et brevsamlingssted hos købmanden på hjørnet [ ... ]

Læs mere...
Andre artikler