En blandet landhandel

Af Søren Peder Sørensen

Håbets Allé var fra de første år en blandet landhandel af villaer, erhvervsvirksomheder og forretninger. Stort set ethvert håndværk var repræsenteret ved en mester. Når en snedker havde brug for en murer, var han lige ved hånden, og omvendt.

Af en oversigt fra 1919, det såkaldte husregister, fremgår det, at håndværksfagene var rigt repræsenteret, og blandt dem var snedkerfaget det største.
Der boede en halvsnes snedkere, heraf mindst to mestre, samt et par tømrere. Foruden snedkere og tømrere var der to murere, to smedemestre, en glarmester og to skomagermestre, en stukkatør, en sadelmager, en skræddermester og to cyklereparatører.
Foruden håndværkerfirmaerne lå der i 1919 to fabrikker, en etuifabrik (H.A. nr. 32) og en stukkatørfabrik (H.A. nr. 12).
Mange butikker prægede gadebilledet. I 1919 lå der alene på Håbets Allé fem butikker, en trikotagehandler og en viktualiehandel på Håbets Allé nr. 1, en detailhandel på Håbets Allé 56, en købmand på Håbets Allé 55 samt Brønshøj Brugsforening på H.A. nr.12. Foruden et par butikker på Karlstads Allé.

Ifølge Gunnar Hansen, der i mange år boede på Håbets Allé nr. 57 kunne man i den lille butik på Karlstads Allé blot købe småting som salt og tændstikker.
- Man kan i dag undre sig over, hvad vi skulle med alle disse butikker. Men det var noget, som beskæftigede de hjemmegående husmødre, mens deres mænd var på arbejde. Butikken kunne holde husmoderen beskæftiget, og samtidig havde nabokonerne mulighed for at mødes og udveksle sladder, fortalte Gunnar Hansen i et interview fra september 1998.
At dømme ud fra folks professioner var det langt fra en homogen gruppe, der boede på Håbets Allé i 1919. Foruden de mange håndværksmestre og handelsdrivende var der et par skolelærere, en cand. phil., en pantelåner, en brandkusk, en jernhandler og en instrumentsliber.

Læs også om...

Håbets Alle 56 - Tilbageblik på min barn- og ungd...

Jeg kom til verden en varm sensommeraften i 1942. Mine første erindringer, som var i slutningen af krigen, oplevede jeg på Diakonissestiftelsen på Tuborg Vej, hvor jeg, som fortsat pattebarn, fulgt [ ... ]

Læs mere...
Lidt fakta om vejens historie

Af Søren Peder Sørensen Først kom storken. Så kom børnene.
For ret beset blev Håbets Allé placeret på en mark med søhuller, græssende kreaturer og storke på jagt efter frøer.
Siden blev ma [ ... ]

Læs mere...
Håbets Allé 56: En syngende og talende Ford.

  En syngende og talende Ford (Håbets Allé 56).   Tidsskriftet Nordisk Motor Industri bragte i et nummer i begyndelsen af 1920’erne denne artikel om opfinder og vindskærmefabrikant  [ ... ]

Læs mere...
Håbets Alle 51. Studenterhybel for Simon Spies

Trods sin korte og så godt som anonyme tid på Håbets Allé efterlod Simon Spies sig et varigt minde. Dengang var han blot omkring de 17 år, netop flyttet fra hjemmet i Helsingør. Og med kun få p [ ... ]

Læs mere...
Andre artikler